ειναι ηθικο να φορας γουνα ?

Η Ηθική της Γούνας

ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΓΟΥΝΑ;

Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ρωτήσουμε αν είναι ηθικό να χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε ζωικό προϊόν.

Έρευνες έχουν δείξει ότι to 88,2% των άνθρωπων πιστεύουν ότι η χρήση ζώων είναι ηθικά αποδεκτή εάν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Η ύπαρξη του είδους δεν πρέπει να απειλείται.
  2. Δεν πρέπει να προκαλείται περιττός πόνος ή σκληρότητα.
  3. Η θανατωση πρέπει να χρησιμεύει σε σημαντική χρήση.
  4. Η θανάτωση πρέπει να περιλαμβάνει ελάχιστη σπατάλη.

Ας δούμε πώς εξελίσσεται το εμπόριο γούνας στη Βόρεια Αμερική όταν μετριέται με αυτά τα τέσσερα ευρέως αποδεκτά κριτήρια.

1. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ.

Αυτό είναι ένα επιχείρημα «διατήρησης» ή «αειφόρου χρήσης» . 

Με απλά λόγια, δεν υπάρχει μέλλον στη χρήση πόρων από τους οποίους εξαρτόμαστε για την επιβίωσή μας.

Περίπου οι μισές γούνες που παράγονται στη Βόρεια Αμερική προέρχονται τώρα από φάρμες, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισης εκεί. 

Οι γούνες που λαμβάνονται από τη φύση , ωστόσο, προέρχονται επίσης από άφθονους πληθυσμούς. 

Οι εποχές παγίδευσης που ρυθμίζονται από την κυβέρνηση διασφαλίζουν ότι χρησιμοποιούμε μόνο μέρος των πλεονασμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στη φύση.

Χάρη στους εξαιρετικούς εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς, τα γουνοφόρα είδη που κάποτε είχαν εξαντληθεί σε πολλές περιοχές έχουν αποκατασταθεί. 

Οι βιολόγοι μας λένε ότι οι κάστορες στον Καναδά είναι πλέον τόσο άφθονοι όσο όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική. 

Τα κογιότ, οι αλεπούδες και τα ρακούν είναι πιο άφθονα από ποτέ.

 Αυτή είναι μια πραγματική περιβαλλοντική ιστορία επιτυχίας.

Κατώτατη γραμμή, το σύγχρονο, καλά ρυθμισμένο εμπόριο γούνας ικανοποιεί το πρώτο μας ηθικό κριτήριο: οι γούνες που χρησιμοποιούνται είναι άφθονες και η επιβίωση των ειδών της άγριας ζωής δεν απειλείται.

2. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟΣ ΠΟΝΟΣ Ή ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ

Αυτό είναι το επιχείρημα της «ευημερίας των ζώων». 

Οι περισσότεροι από εμάς συμφωνούμε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα ζώα για τροφή και άλλους σκοπούς, αλλά μόνο εάν τους προκαλούμε όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο. 

Το σύγχρονο εμπόριο γούνας παίρνει αυτή την ευθύνη πολύ σοβαρά.

Η Βόρεια Αμερική είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην επιστημονική έρευνα για να κάνει την παγίδευση όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινη. 

Αυτή η έρευνα παρείχε τα επιστημονικά πρωτόκολλα για τα πρότυπα ISO, τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης και τη συμφωνία για τα διεθνή πρότυπα παγίδευσης ανθρώπινης φύσης. 

(Βλέπε: « Neal Jotham – A Life Dedicated to Humane Trapping »)

Με βάση αυτήν την έρευνα, οι αρχές της πολιτείας και της επαρχίας για την άγρια ​​ζωή καθορίζουν ποιες παγίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε είδος.

Στις φάρμες γουναρικών, τα βιζόν και οι αλεπούδες έχουν εξαιρετική διατροφή και φροντίδα. 

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να παραχθεί η υψηλής ποιότητας γούνα που απαιτείται για να ανταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές. 

Τα αγροκτήματα στις ΗΠΑ είναι πιστοποιημένα από την Fur Commission USA, ενώ στον Καναδά, οι αγρότες ακολουθούν κώδικες πρακτικής που αναπτύχθηκαν από το National Farm Animal Care Council.

Έτσι, το εμπόριο γούνας της Βόρειας Αμερικής ικανοποιεί επίσης το δεύτερο ηθικό μας κριτήριο:

δεν προκαλείται περιττός πόνος ή σκληρότητα στα γουνοφόρα ζώα στη Βόρεια Αμερική.

3. ΕΑΝ ΘΑΝΑΤΩΘΟΥΝ ΖΩΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι ηθικό να θανατωνονται ζώα για γούνα επειδή «κανείς δεν χρειάζεται γούνινο παλτό σήμερα». 

Είναι όμως η γούνα μια «επιπόλαιη πολυτέλεια»; 

Οι άνθρωποι χρειάζονται ρούχα για να επιβιώσουν, και σε πολλές περιοχές χρειαζόμαστε πολυ ζεστά ρούχα.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα υλικά για να μας ζεστάνουν, αλλά τα καλύτερα από αυτά (μαλλί, πούπουλο, δέρμα) προέρχονται επίσης από ζώα. 

Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες συνθετικές ίνες (συμπεριλαμβανομένης της ψεύτικης ή «ψεύτικης» γούνας) προέρχονται από το πετρέλαιο, έναν μη ανανεώσιμο πόρο, του οποίου η εξόρυξη και η μετατροπή συνεπάγεται σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Σε πολλές περιοχές, οι πληθυσμοί άγριας ζωής πρέπει να θανατώνονται ετησίως για να διατηρηθούν υγιείς και σταθεροί πληθυσμοί, να διατηρηθούν οι βιότοποι, να προστατευθούν είδη υπό εξαφάνιση (π.χ. με τη σφαγή αρπακτικών που επιτίθενται σε πτηνά που φωλιάζουν στο έδαφος ή αυγά θαλάσσιας χελώνας) και για να διαφυλαχθεί η ανθρώπινη υγεία , ζωική και περιουσία. 

Εάν πρέπει να θανατωθούν οι πληθυσμοί των γουνοφόρων, σίγουρα είναι πιο ηθικό να χρησιμοποιούμε αυτά τα ζώα παρά να τα απορρίπτουμε;

Εξίσου σημαντικό, τα γούνινα ρούχα είναι εξαιρετικά μακροχρόνια, μπορούν να φορεθούν "vintage" ή να αποσυναρμολογηθούν και να αναδιαμορφωθούν καθώς αλλάζουν τα στυλ και τελικά θα βιοδιασπαστούν - σημαντικές περιβαλλοντικές αρετές.

Έτσι, το σύγχρονο εμπόριο γούνας ικανοποιεί το τρίτο ηθικό μας κριτήριο: τα ζώα εξυπηρετούν σημαντικούς σκοπούς.

4. ΕΑΝ ΘΑΝΑΤΩΘΟΥΝ ΖΩΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.

Το 94% των Βορειοαμερικανων τρώνε κρέας και, ως εκ τούτου, γενικά θεωρούν ότι είναι ηθικό να χρησιμοποιούν δέρμα, ένα «υποπροϊόν» που διαφορετικά θα σπαταλούνταν. 

Η γούνα, ωστόσο, μπορεί να φαίνεται πιο προβληματική εάν δεν χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο ζώο, όπως συχνά υποτίθεται.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άγρια γουνοφόρα (κάστορας, μοσχοκάρυδος και άλλα είδη) παρέχουν επίσης τροφή  για τα Πρώτα Έθνη και άλλους ανθρώπους, ειδικά στις βόρειες περιοχές όπου τα βοοειδή και άλλα ζώα δεν μπορούν εύκολα να εκτραφούν. 

Τα γουνοφόρα που δεν καταναλώνονται από τον άνθρωπο επιστρέφονται στον θάμνο όπου τα τρώνε ποντίκια, τα πουλιά και άλλα ζώα. 

Τίποτα δεν πάει χαμένο.

Τα εκτρεφόμενα βιζόν και αλεπούδες τρέφονται με υπολείμματα από τη δική μας προμήθεια τροφής – τα μέρη των κοτόπουλων, των χοίρων, των ψαριών και άλλων ζώων που δεν τρώμε και διαφορετικά μπορεί να πάνε σε χωματερές. 

Εκτός από τη γούνα, τα εκτρεφόμενα βιζόν παρέχουν λάδι για καλλυντικά και για τη συντήρηση του δέρματος. 

Η κοπριά τους, τα λερωμένα άχυρα και τα σφάγια τους κομποστοποιούνται για την παραγωγή οργανικών λιπασμάτων, τον εμπλουτισμό του εδάφους και την παραγωγή περισσότερης τροφής, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των θρεπτικών συστατικών της γεωργίας. 

Τα βιοκαύσιμα που παράγονται από βιζόν αποτελουν την πρωτη υλη πλέον για τα ηλεκτρικά λεωφορεία στο Aarhus της Δανίας, τον μεγαλύτερο παραγωγό εκτρεφόμενων βιζόν στον κόσμο. 

Παρόμοια έργα δοκιμάζονται στη Βόρεια Αμερική.

Έτσι το σύγχρονο εμπόριο γούνας ικανοποιεί το τέταρτο ηθικό μας κριτήριο: υπάρχει ελάχιστη σπατάλη.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΗ ΣΟΥ 

Συνοψίζοντας,

το σύγχρονο εμπόριο γούνας της Βόρειας Αμερικής αλλα και της παγκοσμιας αγορας της γουνας ικανοποιεί και τα τέσσερα κριτήρια για την ηθική χρήση των ζώων.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι υποχρεωμένος να φοράει γούνα. 

Ο καθένας από εμάς μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση για τον εαυτό του. 

Η έρευνα της κοινής γνώμης επιβεβαίωσε ότι περίπου το 80% των Βορειοαμερικανών συμφωνούν ότι «το να φοράς γούνα πρέπει να είναι θέμα προσωπικής επιλογής».


σας ευχαριστουμε για την επισκεψη σας στην ιστοσελιδα μας

DIMAKIDIS FUR Ltd.

τμημα δημοσιων σχεσεων και πληροφοριας